Från spelarna i Överkalix IFs division 2-lag. I med -och motgång, med blicken uppåt!

Överkalix IF - Boden HF

Publicerad 2015-11-06 08:47:30 i - Allmänt

Vi spelade igår en tuff match mot Boden, ett Boden som gått som tåget både under försäsongen och i serien och vars enda plump i protokollet är förlusten mot oss i premiären. För de som inte vet hur den gick så var det en match där vi hade ett underläge med 4-1 inför sista perioden men vänder till en seger med 5-4.

Boden HF är en stark förening med stor arena, mycket publik, ordentlig organisation och ekonomiskt välmående till skillnad från de flesta andra klubbar i de lägre placeringarna i Hockeyettan och neråt. Dom har förutsättningarna att spela högre upp än division två, och kan träna fler gånger i veckan än andra lag och kan köra den viktiga fysbiten som vi andra har svårt att hinna med. Men dom satsar på att gå uppåt i seriesystemet och har presenterat nyförvärv veckovis senaste månaderna. Så det är minst sagt ett tufft motstånd för oss heltidsknegande småbarnsföräldrar.

Såhär i sammanfattningar är det en fördel att vara tvåa på pucken, så när man läser hur Bodens tränare sådär taktiskt försöker lägga över favoritskapet och förväntningarna på oss så att deras resultat får ett större värde och vikt kan man svara upp med att vi enbart är utmanare, år efter år. Vars enda förväntning är att hamna i topp 4 i grundserien och vars enda målsättning i föreningen går hand-i-hand med den förväntningen. Så att Bodens tränare, på föreningens hemsida, säger till sina att vi säger att vi är bäst i serien och säger att vi tycker att vi är favoriter till att vinna division 2 - upplevs det lite som deja vu från mellanstadiet/högstadiet-tiden. Men det är hans taktik och trovärdighet som sätts på spel och han får ju såklart köra på den inriktning han anser vara mest lämplig. Jag som bloggare svarar på påståendet.

Men, tillbaka till matchen. Boden märktes jaga revansch från senast och höll väldigt hög fart redan från start. Rent spelmässigt var det tillknäppt och böljande utan något övertag, men vid tre gånger under de första nio minuterna fick dom vända sig ut från egen zon, och när vi inte hann med att ta upp våra positioner fick dom under dessa tre gånger vandra in och ta tre avslut. Tre väldigt bra avslut som var otagbara och dom fick leda med 3-0. Enligt deras tränare var det säsongens bästa nio minuter och det märktes på farten. Vi satt med en brant uppförsbacke redan innan ens halva första perioden var spelad. Men vi började komma igång mer efter det och höll det spelmässigt väldigt jämt. I anfallszon var vi dock inget hot och fick inte iväg ett enda farligt skott, eller målchans som Pelle Mårts hade sagt. Vi fick iväg fyra skott, där samtliga var inslängda puckar från sargen. Men vi fick gå till vila med att vi iallafall var inne i matchen nu.

I andra perioden började vi ta oss in i slottet mer, och fick in lite trafik runt deras målbur och det är först då man kan göra mål, vilket vi lyckades med när Johan Hjelm satte reduceringen till 1-3. Boden fick dock öka på ledningen till 1-4, men vi fortsatte spela bra och spelade mer fysiskt vilket verkade trötta ut dom och kunde än en gång reducera till 2-4 efter ett bra hemjobb av Anders Vikman som vann tillbaka pucken, vände in i zonen igen, lät Emil Sikström ta över från sarghörnet och levererade en fristående Christoffer Kouivumaa framför målet som iskallt kunde stå länge och sikta in den. Vi fick gå till periodpaus i ett underläge med 2-4

Joakim Bengtsson, vars skridsko gick sönder under andra perioden fick lånat ihop sig ett par gamla från en annan spelare fick slängas in i hetluften direkt utan att ens kunna vänja sig vid varken skridskorna, slipningen eller åkytan men lyckades stå på fötter hela perioden utom en gång bakom eget mål då han trillade på ändan. Stark bedrift. Hursomhelst i tredje perioden kände vi att vi hade chans och fortsatte köra på och tog över både spelmässigt, chansmässigt och det fysiska spelet. Nu fick vi gå på spelvändning från egen zon, där Boden inte hann ta upp markeringar och Rikard Boudin kunde frispela en från blålinjen fri Aleksi Larsson, efter att två spelare gått bort sig för att markera en av våra spelare längst sargen, Aleksi gör allting rätt i friläget och hänger pucken i krysset ovanför målvaktens plockhandske sådär transatlantiskt. Med tio minuter kvar av sista perioden börjar vi tappa orken och det såg ut som att vi spelade med konstant mjölksyra och stod mer på raka ben och varken orkade forechecka eller backchecka, förutom då Emil Sikström som åkte överallt, blev fälld och hakad konstant och spelare fick både vara tre på honom eller bara ta ett klassiskt tvåhandsgrepp och fick hänga likt stålmannens mantel bakom honom, domaren lyckades tyvärr inte se ett enda tillfälle så att röra på fötterna i kampsituationer fick ingen uppmuntran. Däremot belönades det med att han kom oftast ut med pucken och det var vad som låg bakom Johan Eks backskott i krysset, och när kvitteringen till 4-4 var ett faktum så lyftes taket i Skogshallen och väggarna buktade ut likt när en TNT-låda briserar i en tecknad film.

Vi lyckades än en gång vända ett underläge mot Boden, men kunde inte ta bonuspoängen på övertiden eller orkade inte utnyttja att dom stod still i mittzonen i fem minuter. Matchen gick till straffar och där fick Boden in en puck mer än oss. Men vi vände på matchen på vilja och inställning men förlorade bonuspoäng på orken. Medan vårt powerplay inte kunde skapa något så var vårt boxplay betydligt bättre där John Hansson, Rikard Boudin, Markus Nilsson och Christoffer Kouivumaa gick i spetsen med heroiska insatser.

Nu har vi en inbördes poängvinst mot Boden med 4-2, men det hjälper inte oss i tabellen förrän dom åker på förlust mot något annat lag än oss.

Nu har vi ett litet uppehåll igen iochmed att den här matchen inte ville spelas till helgen och schemat rent allmänt är ojämnt. Men vi laddar om och siktar på tre poäng i nästa match