Från spelarna i Överkalix IFs division 2-lag. I med -och motgång, med blicken uppåt!

Matchen mot Boden

Publicerad 2015-01-22 16:36:11 i - Allmänt

Toppmötet skulle slutligen bli roligare för utmanarna än för serieledaren. Men vi hängde med länge.

Vi kunde mönstra fyra kedjor och en femma backar till denna match och skulle spela med fart och energi, vilket vi lyckades väldigt väl med inledningsvis då vi kunde göra två mål i första perioden där ena startades med en bra forechecking och det andra i en vändning efter att Boden fått försöka haka sig ikapp oss med en avvaktande utvisning som följd. Vi hade kunnat gå till periodvila med en tvåmålsledning om det inte vore för att Boden fick göra ett mål med foten. Men skottstatistiken var jämn. 11-11

Andra perioden var dock trögare och vi tappade väldigt mycket fart och fokus. Boden fick komma i flygande anfall titt som tätt medan vi nätt och jämnt orkade backchecka hem till blålinjen och som ytterforwards kikade mer på vart vi hade deras backar i anfallet. Om dom inte var riktigt med i anfallet så behövde vi inte åka hela vägen ner i egen zon. Ofta åkte vi och böt mitt i dessa anfall så att vid varje försvarat anfall fick de fylla på med än fler chanser. Som resultat av trötthet så drog vi på oss "klubbutvisningar" som tillkommer när man använder just klubban istället för benen i försvaret och vi fick slita tungt i boxplay. Vi lyckades hålla de flesta skotten från distans och lyckades pressa ut Boden mot sargerna och på så sätt lyckades vi försvara ledningen perioden ut. Men vi mäktade bara med 5 skott i perioden trots att vi fick möklighet att spela två powerplay på rad under mitten av perioden. Vi hade ledning 2-1 efter andra perioden. Skottstatistiken skrevs 11-5.

Under tredje perioden hade vi inte fått tillbaka kraft och det var egentligen samma visa som i perioden innan. Vi kämpade dom ut mot sargerna men orkade inte matcha skridskoåkningen. Vi klarade att hålla undan i tolv minuter, till vi fick ett powerplay. Det lyckades vi dessvärre inte förvalta och ett par minuter efteråt drar vi själv på oss en "klubbutvisning". Då är det 3 minuter kvar av matchen, och vi är fortfarande i ledning. Men Boden behövde bara 30 sekunder på sig att förvalta sitt powerplay och tryckte in kvitteringen. Men vi verkade inte riktigt vilja avsluta matchen med ett kryss, så vi gick framåt och slarvade hemåt och runt nittio sekunder efter kvitteringen fick Boden göra ett ledningsmål. Vi tar time out och tar ut målvakten men lyckas inte komma till några avslut och Boden får avsluta matchen med att sätta en puck i tom bur. Denna period vann Boden skottstatistiken med 12-5. Och således även matchen, med 4-2.

Vi orkade spela i en period av matchen, och resterande 40 minuterna av matchen försöker vi bara hålla dom undan och är även nära att lyckas. Stort underbetyg att vi på dessa 40 minuter bara lyckas ta 10 avslut, där vi även hade 3 powerplay samt spel 6 mot 5.

Vi fick sätta oss skamset i bussen och åka hem från toppmötet och har nu en torsdagsträning kvar för att väcka liv i oss igen inför en lördag -och söndagsmatch på bortaplan. Vi tar nya tag och siktas på 6 poäng i helgen!

/ Fredrik Åström

Inför Bodens HF - Överkalix IF

Publicerad 2015-01-21 10:36:12 i - Allmänt

Vi har en vecka som tycks bjuda på ett väder som får den blå vätskan i termometern att frysa till is. En vecka som lär bli het med tanke på att vi har tre tuffa matcher på agendan. Först ut är Boden och vi inledde veckan med att slipa formen i måndags i en charmigt febernedsättande Skogshallen. På väg till Överkalix, när pendlarbilen började plocka upp sina passagerare tog Johan Hjelm och lämnade avtryck genom att beordra ungtupparna att sänka discomusiken, gärna sänka så att volymen matchade utetemperaturen. Men hemvägen var mer trivsam när alla tycktes taggade redan. Christoffer Kouivumaa och Johan Hjelm diskuterade taktiska lösningar, Jocke Nilsson analyserade "pass-i-fickan" situationer och funderade på flexabiliteten i klubborna medan Jocke Bengtsson gottade sig i all den beröm som slängdes över honom likt en Ice Bucket Challange.

Nu är vi redo för toppstriden i Björknäshallen mot ett, jämfört med senast vi möttes, förstärkt Boden. En uppgift som ska bli väldigt kul. Vi har inför matcher ett försprång på 2 poäng, vi vill mer än gärna utöka det till 5. Boden har som officiell målsättning att komma i topp i alltvåan och kliva igenom kvalet för att ta en plats i Div1. För att den kostymen inte ska bli för stor att bära så anstränger dom sig även utanför planen, däribland genom en hemsida som uppdateras, ofta tillochmed med motståndarlagsintervjuer inför match. Kika in deras hemsida via länken http://www.laget.se/bodenshf speciellt eftersom att det händer att dom även liveuppdaterar matchen, i textform. Så att du som intresserad kan följa nära varje spelhändelse värd att rapporteras.

I övrigt är ni även välkomna på besök till Björknäshallen i Boden. Nedsläpp 19.30. Brukar ingå fika i entrebiljetten, och senast även ett lottnummer som aldrig tycktes bli draget. Sympatiserar du dock med Boden, så är du även välkommen att stanna hemma, för stödet får gärna vara till oss.

Väl mött!

Suddenförlust och bortaseger

Publicerad 2015-01-18 00:43:42 i - Allmänt

Jag hade ett långt inlägg om matchen mot Clemensnäs. men skrotade det. Jag är inte den bästa på att ta en förlust, speciellt inte om vi är sämre. Faktumet är att vi förlorar på övertid mot dom, men inte för att vi är ett sämre lag utan för att vi antingen inte orkade prestera två matcher på två dagar eller så för att vi inte ville tillräckligt. Som motstånd så var dom bättre, sett till tre perioder. Dom avlossade nära dubbelt så mycket skott som oss och anpassade sig efter vår forecheck. Men, vi hade kunnat skjuta minst lika mycket som dom, om vi hade tagit fler skott än att försöka passa pucken in i nät. Vi hade kunnat skappa 15 fler målchanser än vi gjorde. Vårt motstånd dock inte en enda skottäckning under hela matchen, och jag är inte säker på om vi fick en enda tackling heller. Vi mötte vårt motstånd lite fel och förlorade en poäng på det. Men att ta tre poäng mot dessa Giganter, från den sydligare serien, är inte omöjligt

Jag personligen missade matchen mot Rosvik under lördagen, en match som vi segrade med 6-1, och har ingen egentlig intel om prestationen annat än att vi vann med fem måls marginal och att Henke var tillbaka i kassen efter några matchers frånvaro. På målvaktssidan har vi rätt skaplig konkurrens. Henke som varit vår Go-to-guy under många år har fått tampas med Emil Larsson som låg i toppen av målvaktsligan under grundserien... samt Tor Törnqvist som kommit hem från "andra sidan pölen" efter en transatlantisk sejor.

Jag personligen har försökt göra mycket för marknadsföring, och försökt ge mycket för kämpaglöd och viljat vara ett tröjnummer som beskriver Den Blå Maskinen. Denna säsongen har jag inte haft samma möjlighet till det efter både kvällsjobb och helgsjobb. Jag är dock bättre tränad än någonsin och förmodligen mer uppladdad än alla andra, efter att egentligen ha missat mer än halva säsongen, men nu... nu är jag iallafall tillgänglig på full tid, och kommer jaga varenda kille, på varje träning, för att ta deras plats. Jag förväntar mig att möta motstånd och hoppas på att ingen ger upp sin plats självmant. Men, jag ska ha den.

Det här är i grund och botten en blogg för publiken, men jag är i ärlighetens namn besviken på uppslutningen av publiken. Vårt lag får nya följare på Facebook konstant, men publiksiffran krymper i allt mer raskande tack. Det bör ändras, det bör NI ändra på. Att stödja oss är guld värt. Vi kostar inte mycket. Vi kostar ungefär en godispåse i veckan. Istället för att slänga i konserverat i grytan, köp färsk råvara och se oss spela. Vi vill verkligen ge allt, för er. Vi har inga saftiga lönecheckar för att täcka ett skott. Vi får ingen bonus för att vinna en match. Vi får inte en till klubba för att du slösar tre timmar av en ledig dag. Vi tar våra halvknäckta klubbor och slänger oss framför en puck, för att vi som grupp, vill vinna för er. Vi som grupp vinner på att David Tegelid täcker ett slagskott med ansiktet. Han lär förmodligen inte få göra reklam för Pepsodent under denna säsong, han lär knappt få göra reklam för skörbjugg. Men han täckte skott, med sitt ansikte, för att förhindra en målchans... när vi ledde med sex mål... mot ett lag i botten av tabellen. Och han gjorde det för oss. Vi gör det för er. Tvinga med alla ni känner, Alla. Mata spädbarn i fiket, rulla upp rullstolar på rampen, sätt barn på seketariatstaket, dra med en kompis som annars ligger under en filt och se tv. Vi kostar inte mycket, men vi ger tillbaka till er, och vi ger allt. Vi vill genomgående höja intresset för ishockey i kommunen, och vi kämpar. Fall inte bort. Än så länge har Ni inte varit hälften så bra som ifjol. Bevisa er. Var delaktig i vår kamp för att vinna hockeymatcher och skapa en livlång hockeykultur i kommunen.

Så, den trettioförsta januari så ses vi i Skogshallen? När Nörsjö gästar oss. 14.00. Då räknar jag med en god uppslutning. Tills dess kan ni följa våra tre bortamatcher mot Boden, Norsjö och MG/arvidsjaur via Facebookgruppen Blå maskinen.

Det är fint med "egen" blogg. Då kan jag ställa egna krav, som jag själv kan besvar. Kommer du till en match och ser att vi, eller jag... inte ger allt vi kan. Ifrågasätt det! Föe det är vår skyldighet. Det är eran rätt.

Överkalix - PMC 5-2

Publicerad 2015-01-10 23:17:13 i - Allmänt

Helg. Lördag. Vi ställde in arbetsskorna i garderoben och slängde in kläderna i tvätten. men istället för att dra på mjukbyxorna och t-shirten med hål i - så tog vi Alltvåan till Skogshallen och introducerade västerbottengäng för orten. Den första matchen stod Paul Mitchell Chiefs för motståndet och där kunde vi se en fjolårsbekant, i Emil Krantz som flyttat ner för skolgång. Jag frågade om han saknat hallen och den... "friska luften". Han erkände glatt att han gillar isen. Nu har jag inte sett deras laguppställning, men vad det verkade så har Asplövens Ubbe Lathi växt till sig och mäter nu nära tre meter och spelar för Umeågänget. Obekräftade uppgifter dock.

Första perioden möttes vi av ett drivande motstånd och kände ganska snabbt att det skulle bli en tuff match. Båda lagen åkte mycket skridskor och var glada i att komma till anfall. Vi lyckades bäst och kunde göra 1-0 redan när perioden bara var fem minuter ung. Målskytten var Joakim Nilsson, som denna gång inte hade gett något mållöfte i förväg. Ändå gjorde han mål. Men Paul Mi... äh, PMC, tryckte på för en kvittering, en kvittering som vi kunde avvärja och gå till vila med dagens mest skottglada period. 12-8 i skott

Andra perioden skulle börja, medan David Tegelid hade varit kvar i omklädningsrummet lite för länge och missade att domaren hade blåst igång för att ställa upp för att släppa periodens första tekning. Så, medan lagen samlade sig på sina sidor stod han kvar i mittcirkeln och skojade om att coach viljat byta i femmorna och att han skulle starta perioden. Vi fick ropa in honom, och en förvirrad och tandlös David stod mest och funderade på vad det är som händer. Pucken släpptes och redan i matchens andra byte går Herman Wallenberg och stänker in en puck i krysset, sådär välplacerat att inte ens en plywoodskiva hade räddat den.Minuten senare kommer vi i en kontring som slutar i att skottet hamnar bakom målet, och åkte via sarghörnet mot vårt bås, där spelare var mitt i ett byte och vi noterades för en utvisning för för många spelare på plan. Det är inte riktigt så en målchans ska förvaltas. vi klarar dock utvisningen och innan perioden hunnit komma halvvägs så stänker Herman in sitt andra mål för dagen och vi går upp i en tremålsledning. Ledningen gör att vi kan fortsätta med vårt spel och då gör vi det bra. I slutet av perioden kommer vi i ett tremansanfall som slutar med att Johan Ek ska försöka prickskjuta från dålig vinkel - eller knappt någon vinkel alls - och lyckas sätta den i nät med en precision som jag bara sett hos Robin Hood. Och Robin Hood var påhittad och tecknad. I övrigt är det en jämn period och PMC visar inga tecken på att ge upp. Skottstatistiken skrivs 8-7 i perioden.

I tredje perioden går vi in för att stänga matchen och lyckas ganska väl. Två minuter in i perioden är det Marcus Hjelms tur att göra mål. Han som i en paus sa "Ni åker skridskor och så har ni en korpenlirare som center". Med korpen tror jag att han menar Veteran, och med Veteran menar han att han Vet vad han gör. Det är egentligen bara knappt två minuter av perioden som vi gör slarvigt och dåligt och det gör att PMC hann reducera två gånger om, bakom en i övrigt storspelande Tor Thörnqvist. Man såg redan innan matchen att han var redo, när han drog på sig hörlurarna och gick in i bubblan för att göra sin steppande 80talsdiscodans. Eller om det är en regndans. Ja, nånting konstigt är det. Såpass att en själv måste titta åt ett annat håll under tiden, för att inte tappa fokus. Deras två snabba mål födde denna gång inte någon panik i oss, som senaste matchen, och vi kunde fortsätta att spela vårt spel matchen ut. Vi gör en bra sista period även om vi förlorar skotten med 8-6. Matchresultatet skrivs 5-2 till oss och vi tar vår andra raka seger.

Imorgon, Söndag, ställs vi mot västerbottens seriesuveräner Clemensnäs. Redan klockan 12.00. Det må ha varit ganska glest på läktaren idag, men förhoppningsvis kommer sig fler imorgon. Se bara till att stiga upp i tid och skotta er ut från husen. Ring en granne, eller vän, eller bara bekant och kom tillsammans. Annars får vi komma med facklor och jaga er ur soffan, för det är i Skogshallen vi behöver er.

Väl mött imorgon.
// Fredrik Åström

Alltvåanpremiären

Publicerad 2015-01-08 13:37:53 i - Allmänt

Grundserien är avklarad och delmålet uppnåt. Jul och nyår har gett välbehövlig återhämtning hos familj och de nära. Några hårdare träningspass genomfördes för att kunna toppa formen när den kommer behövas som mest. Sedan kom nyår. Röda dagar har täckt almenackan och under klämdagarna har vi lyckats klämma in två träningsmatcher mot Et-Po. Dessa två träningsmatcher gav nyttiga lärdomar.

Bloggen har haft en lång frånvaro och det går inte riktigt att sammanfatta uppehållet på något sätt. Men kort och gott så tappade vi spelare från ifjol, fyllde på med nya som visade sig bli viktiga kuggar och lyckades åter igen vinna grundserien. Nu börjar nästa steg, och nästa mål att uppfylla. En topp2-placering i stenhård konkurens från övriga alltvåanlag. På förhand ser Clemensnäs ut att vara en stark kandidat efter att ha lyckats vandra igenom grundserien utan att tappa ett enda poäng samtidigt som dom öst in mål utan att släppa in knappt några. Boden ser dessutom ut att bli tuffare efter att ha genomfört ett antal förstärkningar nu inför slutet, samtidigt som Kiruna City allt som oftast är ett svårt motstånd med idel välkända namn i truppen och med en närmast gigantisk erfarenhetsbank.

Det sistnämnda laget mötte vi i premiären på tisdagkvällen. Matchen spelades i Kiruna inför ett hundratal åskådare och båda lagen ställde upp med nästan fulla trupper. Många verkade vara sugna på premiären, vi var dock mest sugna och öste på direkt från start och vi fick med oss en utvisning redan efter 15 sekunder. En utvisning som John Hansson förvaltade väl och vi gick till ledning efter bara 1.03 in i första perioden. När halva perioden precis passerat fick vi vår nästa chans i powerplay, dock förvaltade vi inte den lika effektivt och gjorde vårt mål sekunden efter att utvisningen tickat ut. Denna gång var det Joakim Nilsson som stod för målet, och detta efter ett löfte om att han kommer göra mål i sitt första byte för dagen. Detta löfte införlivade han efter knappt 20 sekunder spel. Sedan var det dags för oss att dra på oss ett par utvisningar och denna gång var det undertecknad som lyckades med konststycket att sätta sig i utvisningsbåset två gånger i rad, med blott 23 sekunders mellanrum. En väldigt dålig prestation. Spelarna som jobbade i numerärt underläge stod dock för en bättre prestation och "dödade" utvisningarna väl, såpass att Kiruna City drog på sig en egen utvisning och i spel fyra-mot-fyra checkade Johan Hjelm till sig pucken på egen hand och satte vårt tredje mål. Knappt 40 seknder senare gör Boudin mål och vi går till periodvila med en fyramålsledning.

Andra perioden startar och allt är frid och fröjd. Kiruna drar på sig ytterligare en utvisning när perioden inte ens är en minut gammal och John Hansson förvaltar återigen den tidiga utvisningen, nu efter bara 17 sekunders powerplay. Ledning med fem mål, vi ställer oss på hälarna och slickar på klubbknoppar och tycks vänta på att matlådorna, i Lombias katakomber, ska bli varna så att vi får äta och åka hem. Kiruna gör 1-5 och 2-5 och 3-5 och vi drabbas av en total panik och sprider kaos till oss själva och varandra med en powerplayliknande effektivitet. Kiruna hinner göra 4-5 också innan perioden tar slut. Vi släpar oss ner i omklädningsrummet med svansen mellan benen och dumstruten på huvudet. Allt vi gjorde bra i den första perioden, glömde vi bort i den andra och periodpausen blev viktig för självrannsakan och avslappning.

Tredje perioden skulle vi göra bättre, vi skulle hitta tillbaka till det vi gör bra och börja fokusera igen. Vi rör på fötterna och använder kroppen bättre och sätter två mål genom Johan Ek och Anders Vikman innan tredje perioden är tre minuter gammal. Sedan fortsätter vi spela och om det inte vore för en slarvig miss i slutet, där Kiruna får göra 5-7, så hade vi besegrat kaoset väldigt väl. Matchen vinner vi och den målglada tillställningen innebar att båda lagen fick använda båda sina målvakter och de hundratalet på läktaren fick nog njuta medan lagens tränare river sig i håret över försvarsspelet.

Seger i premiären! och när krutröken lagt sig kan vi ta in övriga matcher som spelats i Alltvåan i premiäromgången. Paul Mitchell Chiefs HC bortabesegrade Norsjö HC med 3-2 samtidigt som Bodens HF hemmaslog Rosvik IK med 6-3.

Nu väntar vi oss dubbelmatcher, i Skogshallen, i helgen där vi möter Paul Mitchell på Lördag och Clemensnäs på Söndag. Hoppas vi ses i hallen!